Ebay uitgelegd op A4-formaat

Ebay is een commerciële website met miljoenen leden wereldwijd.
Al deze mensen hebben slechts één doel: nieuwe of oude objecten, kopen of verkopen, als op een veiling.
Vandaag is de kans erg groot, dat net wat U zoekt, enkel nog te vinden is op .
Boeken, DVDs, die video van de FA CUP FINAL tussen Arsenal en Manchester United in 1979, dat stripverhaal, apparatuur, alles, alles kan U vinden op ebay. Laatst stond zelfs De schreeuw van Munch er binnen de 2 dagen na de diefstal te koop! - was natuurlijk wel een grap.

Mijn persoonlijke ervaring met ebay als verkoper, of als koper
Verkocht: 67 boeken voor in totaal 325 EUR. Kosten ongeveer 25 EUR (een klein percentage van elke transactie gaat naar Ebay)
Gekocht: 1 fiets, 1 computerscherm, 1 IBM desktop, filosofische werken (die iedereen kwijt wil natuurlijk), meerdere zeldzame spellen.
Globaal resultaat: een nuloperatie!

Hoe gaat U best tewerk in ebay?
U maakt zich lid met een schuilnaam, geheel gratis. Geregistreerd krijgt U een zoekscherm zoals in Google.
U kan zoeken bij landgenoten of wereldwijd. Selecteer dan het juiste bolletje. Een lijst van objecten die aan uw query (=zoektermen) voldoen verschijnt. Ernaast staat een prijs gevolgd door een tijdsduur. Of er staat ook: Nu kopen. Als U dat doet is het aangebodene meteen van U. Anders begint U te bieden, meestal vanaf 1 EUR. Bij het bieden, dient U de maximumprijs (=wat voor Uw beurs het object waard mag zijn) in te voeren. Indien na afloop van de tijdsduur, de op een na hoogste bieder op het object, bvb. 25 EUR, lager heeft geboden dan Uzelf, dan wint U het object! Maar.. niet aan de door U ingegeven maximumprijs. Dat was uw hefboom naar het object verwerven. U betaalt steeds ietske meer dan de op één na hoogste bieder. Zijn/haar maximumprijs kan dan een stuk lager hebben gelegen dan de uwe.
Als U zelf niet de hoogste bieder bent - niet getreurd, U verloor de bieding wel, maar U bent niemand iets verschuldigd, ook ebay niet. Immers, als koper zal U ebay nooit hoeven te betalen - de service aan kopers is altijd volledig gratis. Als winnaar van het object zal Ebay U feliciteren met de aankoop van het object. U wordt per email verwittigd dat U in contact moet treden met de verkoper van het object. Deze kan U bvb. via een gewone bankomschrijving betalen. Hij stuurt U het object, na ontvangst van het bedrag waarmee U de veiling won. Of U stelt hem voor het zelf te komen halen en het object cash bij hem te betalen.

Ebay controleert zichzelf
U moet uw verkoper na ontvangst van het object verplicht beoordelen. Indien uw ervaring negatief was met de verkoper, kan U hem straffen met zgn. negatieve feedback. Deze score wordt opgeteld bij de vorige verkopen van deze ebay verkoper. Als deze bvb. drie keer positief beoordeeld wordt en één keer negatief is zijn feedback score 75%. Dit is naar Ebay-normen heel weinig. Hij kan zijn handeltje nagenoeg meteen opdoeken. Niemand op ebay koopt graag bij personen die niet de score van 100% positieve feedback benaderen. Ook U als koper wordt beoordeeld. Als U binnen de drie dagen na aankoop de overschrijving doet, hebt U steeds 100% positieve feedback.

In welke gevallen raadt U mij het gratis lidmaatschap aan?
 • U wil oude objecten verkopen - eender wat, eender hoeveel.
 • U wil nieuwe objecten verkopen - idem.
 • U wil dingen kopen die nieuw zijn maar aan lagere prijzen, of juist iets heel leuks van vroeger.
 • Het idee aan een veiling mee te doen trekt U wel aan.
 • U wil de voordelen van Internet ten volle benutten en alle produkten op uw eigen tempo bekijken.


 • Naar ebay in België:

  Tot slot nog enkele andere interessante aanbiedingen van het Internet (commerciëel):

  boek, CD, DVD, video vinden bij Azur.be

  elektronische apparatuur vinden (FR) bij

  Een lief vinden bij  In mijn opleiding Gevorderd Internet vraag ik aan de deelnemende gecoachten of ze ebay kennen.
  Het is verrassend te ontdekken hoe weinig dit er zijn - na al die jaren!
  U zal er veel plezier aan beleven!

  home